ხაჭოს კექსი
საჭირო ინგრედიენტები: 2 ცალი კვერცხი, 350 გრამი შაქარი, 150 გრამი კარაქი, 250 გრამი ხაჭო, 2 ჭიქა ფქვილი, 0,5 ჩაის კოვზი სოდა (ძმარში გაზავებული), 1/2 ჭიქა ქიშმიში, 1 შეკვრა ტკბილი ვანილი; მინანქრისთვის – 200 გრამი შაქრის პუდრი, 1 კვერცხის ცილა, ნახევარი ლიმონის ცედრა.
მომზადების წესი: კარგად გათქვეფილ კვერცხს ჩავუმატეთ შაქარი და ვანილი და კიდევ 5 წუთი თქვიფეთ. ამ ნარევში შეურიეთ გამდნარი (გაცივებული) კარაქი და ისევ ათქვიფეთ, რომ ერთგვარი მასა მიიღოთ. შეურიეთ ხაჭო და კარგად ჩასრისეთ; შემდეგ შეაზილეთ ფქვილის მთელი რაოდენობის ერთი მესამედი (ერთგვაროვანი მასა უნდა მიიღოთ). დაუმატეთ ძმარში გახსნილი სოდა, დარჩენილი ფქვილი და მოზილეთ ძალიან მკვრივი ცომი. მხოლოდ ამის შემდეგ ჩაუმატეთ ქიშმიში. გააცხელეთ აირღუმელი 180-200 გრადუსამდე. „ტარტალეტკის” ფორმებს ფსკერზე წაუსვით ზეთი და ჩააფინეთ მრგვლად გამოჭრილი პერგამენტის ქაღალდი (შემდეგ ნამცხვრის ამოღება რომ გაგიადვილდეთ). თითოეულ მათგანში ჩადეთ ცომი (ფორმები ორ მესამედზე უნდა შეივსოს) და გამოაცხვეთ 30 წუთის განმავლობაში (შეიძლება, მეტი დროც დასჭირდეს).
მოამზადეთ მინანქარი: კვერცხის ცილა ძალიან კარგად ათქვიფეთ, ნელ-ნელა შეურიეთ 200 გრამი შაქრის პუდრი და ლიმონის ცედრა (თან სულ თქვიფეთ). ფორმებიდან ამოიღეთ კექსები, წაუსვით მინანქარი და მიირთვით.