ღვეზელი „ნუგბარი“
საჭირო ინგრედიენტები: 400 გრამი შესქელებული რძე (200 გრამი – ცომში, 200 გრამი – შიგთავსში), 250 გრამი კეფირი, 50 მილილიტრი თბილი წყალი, 1 ჩაის კოვზი შაქარი, 50 მილილიტრი თეთრი „მარტინი“; 1 კვერცხი, 60-70 გრამი კარაქი, 3-4 სადილის კოვზი ზეთი, 1,5-2 ჩაის კოვზი საფუარი, 4,5-5 ჩაის ჭიქა ფქვილი, 1/4 ჩაის კოვზი მარილი, 1 შეკვრა ვანილი, 100 გრამი ქიშმიში, ცუკატები, ჩირი, 200 გრამი ხაჭო, 2 სადილის კოვზი ლიმონის წვენი, 2 ჩაის კოვზი სახამებელი, 1 ჩაის კოვზი შაქრის პუდრი.
მომზადების წესი: ცუკატები და ჩირი ჩაალბეთ თბილ წყალში, გადაწურეთ და წვრილად დაჭერით. ქიშმიში გამდინარე წყალში გარეცხეთ. 50 მილილიტრ თბილ წყალში გახსენით შაქარი, დაუმატეთ საფუარი და აცადეთ, ბოლომდე გაიხსნას (5-7 წუთი დასჭირდება). შესქელებული რძე და დარბილებული კარაქი შეურიეთ ერთმანეთს, დაუმატეთ კვერცხი, კეფირი, „მარტინი,” მარილი და ძალიან კარგად ათქვიფეთ. შეურიეთ საფუარიანი ხსნარი, ამოურიეთ და ძალიან კარგად შეაზილეთ 2 ჭიქა ფქვილი, ბოლოს დაუმატეთ ქიშმიში და ცუკატები, კიდევ 2 ჭიქა ფქვილი და მოზილეთ ცომი (რბილი, ელასტიკური ცომი უნდა მიიღოთ. შეიძლება, ფქვილის დამატება დაგჭირდეთ). თასში ჩაასხით რამდენიმე კოვზი ზეთი, მასში კარგად ამოგანგლეთ ცომი, შემოახვიეთ ცელოფანი და შეინახეთ მაცივარში (სასურველია, სიცივეში 8-24 საათი გააჩეროთ).
შიგთავსისთვის დააბლენდერეთ ხაჭო, ვანილი, შესქელებული რძე და ლიმონის წვენი; დაუმატეთ სახამებელი, აურიეთ და ეს მასაც 2-3 საათით მოათავსეთ მაცივარში.
ცომი გამოიღეთ. ხელები დაისველეთ ზეთში და ცომი დაყავით მომცრო გუნდებად და თითოეული გუნდა გააბრტყელეთ კვერივით, შუაში კი ჩააღრმავეთ. მაშინვე გადაიტანეთ გამოსაცხობ ტაფაზე, გადააფარეთ ზეთწასმული გამოსაცხობი ქაღალდი და 2-3 საათი აცადეთ ცომს ამოფუება (საკმაოდ ფუვდება, ამიტომ, ფუნთუშებს შორის სივრცე დატოვეთ). შემდეგ შუაგული კიდევ ჩაუღრმავეთ და ამ ღრმულში მოათავსეთ 2 ჩაის კოვზი შიგთავსი.
კვერცხის გული ათქვიფეთ ცოტაოდენ რძესთან ერთად. თქვეფისას შეურიეთ 1 ჩაის კოვზი შაქრის პუდრი. კარგად ათქვიფეთ და ფუნთუშებს ზემოდან წაუსვით. გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე, 20 წუთის განმავლობაში. მზა ფუნთუშები 2-3 წუთი გააჩერეთ თბილად და შემდეგ მიირთვით. არაჩვეულებრივად გემრიელია.