ვაშლის შტრუდელი
საჭირო ინგრედიენტები: 2 ჩაის კოვზი დარიჩინი, ქიშმიში, ნიგოზი, საფანელი, 100 მილილიტრი ნაღები (ან 100 გრამი კარაქი), 3 სადილის კოვზი შაქარი, 3 ცალი მოზრდილი ვაშლი, 1 სადილის კოვზი ზეთი, 100 მილილიტრი წყალი (80 მილილიტრი – ცომში + 2 სადილის კოვზი შიგთავსში), 300 გრამი ფქვილი.
მომზადების წესი: მოზილეთ რბილი ცომი ფქვილით, ზეთითა და წყლით. წყალი ნელ-ნელა უნდა ამატოთ, რომ ცომი ადვილად მოიზილოს. გააკეთეთ ცომისგან ბურთი და წაუსვით გარედან ცოტა ზეთი. გაახვიეთ საკონდიტრო ცელოფანში და ნახევარი საათით გააჩერეთ სითბოში. ვაშლი და ნიგოზი დააქუცმაცეთ. ტაფაზე დაყარეთ 3-4 სადილის კოვზი შაქარი, დაასხით 2 სადილის კოვზი წყალი და მოურიეთ. ჯერ ვაშლი დაამატეთ, მერე ქიშმიში, ბოლოს ნიგოზი და დარიჩინი. ურიეთ 10-15 წუთი, დაბალ ცეცხლზე. ცომი დადეთ ფქვილმოყრილ ფიცარზე და ჯერ ხელით გააბრტყელეთ, შემდეგ სპეციალური საბრტყელებლით ძალიან თხლად უნდა გააბრტყელოთ. მოაყარეთ მთელ ზედაპირზე თხლად საფანელი და წაუსვით ვაშლის სატენი. ნაპირებამდე არ მიიყვანოთ. გადაახვიეთ თქვენი შტრუდელი სიგრძეზე. ნაპირები ჩაუკეცეთ. დადეთ გამოსაცხობ ტაფაზე და ჩანგლით ალაგ-ალაგ ჩაჩხვლიტეთ. 25 წუთის შემდეგ გამოიღეთ, მოასხით ნაღები და მოაყარეთ შაქარი. შეაბრუნეთ ღუმელში და 15 წუთში მზად არის. ძალიან გემრიელია ნაყინთან ერთად ან ჩაიზე.