„სალიანკა“
საჭირო ინგრედიენტები: 1 ჩაის ჭიქა ხმელი ლობიო, ნახევარი წითელი ან ყვითელი ბულგარული წიწაკა, 1 ცალი დიდი ზომის პომიდორი, 1 თავი ხახვი, 4 ცალი დიდი ზომის ქამა სოკოს ქუდები, 3 სავსე სადილის კოვზი ტომატ-პასტა, 1 ცალი მოზრდილი სტაფილო, 5 კბილი ნიორი, მარილი, შავი პილპილი, სურნელოვანი წიწაკა – გემოვნებით; ლიმონის 6 თხელი ნაჭერი, 1 კონა შერეული, ყველანაირი მწვანილი (მოზრდილი კონა უნდა იყოს), 3 სადილის კოვზი ზეთი, 3 ცალი კიტრის მწნილი, 1 ჩაის ჭიქა მწნილის წვენი, 200 გრამი მწვანე ლობიო (თუნდაც დაკონსერვებული), 2 ცალი კარტოფილი, არაჟანი.
მომზადების წესი: ხმელი ლობიო მოხარშეთ (თუ წინასწარ ჩაალბობთ, უკეთესი იქნება). ბულგარული წიწაკა, სტაფილო და მჟავე კიტრი დაჭერით წვრილ ჩხირებად, ხახვი – ნახევარრგოლებად. ხახვი მოშუშეთ ცხელ ტაფაზე, ზეთში. ჩაუმატეთ დანარჩენი ინგრედიენტებიც (ლობიოს გარდა), დაასხით მწნილის წვენი და ამოურიეთ. ბლენდერში ათქვიფეთ პომიდორი, ტომატ-პასტა, ნიორი და ეს სოუსი მოასხით ტაფაზე ჩაშუშულ ბოსტნეულს. პერიოდულად ურიეთ და 3-4 წუთში გადმოდგით ცეცხლიდან. სოკო დაჭერით ფირფიტებად და მოხრაკეთ ცალკე, მაღალ ცეცხლზე, ცოტა ზეთში.
ქვაბში ერთად მოათავსეთ მოხარშული ლობიო, გაფცქვნილი და კუბიკებად დაჭრილი კარტოფილი, მწვანე ლობიო, სურნელოვანი პილპილი, დაასხით წყალი და ადუღეთ კარტოფილის სრულ მოხარშვამდე. შემდეგ ჩაუმატეთ სოკო, ჩაშუშული ბოსტნეული და წამოადუღეთ. არაჟანი შეგიძლიათ დაიმატოთ პირდაპირ თეფშში. მარილი და პილპილი კერძს სულ ბოლოს უნდა მოაყაროთ.
ორიგინალური გემო აქვს. მოგეწონებათ.