მოცხარის სამარხვო ღვეზელი
საჭირო ინგრედიენტები: ცომისთვის: 1,5 ჭიქა ფქვილი, 2-3 სადილის კოვზი შაქარი, 5 სადილის კოვზი ზეთი, 6 სადილის კოვზი ძალიან ცივი წყალი, მწიკვი ვანილი, მარილი და სოდა; გულსართისთვის: 1 ჭიქა გაყინული მოცხარი, 3 სადილის კოვზი შაქარი, 1 სადილის კოვზი ფქვილი.
მომზადების წესი: კენკრა გაადნეთ. თასში ჩაყარეთ 1 ჭიქა გაცრილი ფქვილი. დაუმატეთ მარილი, შაქარი, ვანილი, წყალი, ზეთი და ამოურიეთ. დაუმატეთ დანარჩენ ფქვილში არეული სოდა და მოზილეთ ელასტიკური ცომი. შეახვიეთ ცელოფანში და 1 საათით მაცივარში შედეთ. გამდნარ კენკრას დაუმატეთ ფქვილი და შაქარი. ღუმელი 180 გრადუსზე გაახურეთ. ფორმას წაუსვით ცოტა ზეთი. ცომი ერთ მოზრდილ და ერთ პატარა ნაწილად გაყავით. დიდი ნაწილი გააბრტყელეთ და ფორმაში ჩააფინეთ. ფენას ამოუწიეთ გვერდები, ჩანგლით დაჩხვლიტეთ და ზედ შაქარარეული კენკრა მოათავსეთ. ცომის მეორე ნაწილიც გააბრტყელეთ და კენკრას ზემოდან გადააფინეთ. ღვეზელს შუაში გაუკეთეთ ჩაღრმავება, წაუსვით ზეთი, ზემოდანაც ცოტა შაქარი მოაყარეთ და აცხვეთ 30-35 წუთის განმავლობაში.