გამომცხვარი ბოსტნეული
საჭირო ინგრედიენტები: 4 ცალი კარტოფილი, 250 გრამი ფქვილი, 1 თავი ხახვი, 400 გრამი ცოცხალი ან დაკონსერვებული სოკო (დაკონსერვებული უკეთესია), 4 ჩაის კოვზი სოიის სოუსი, 2 ცალი პომიდორი, 1 ცალი ბადრიჯანი, 2 სადილის კოვზი ტომატ-პასტა, 1 ჩაის კოვზი ხმელი ქონდარი, 1 ჩაის კოვზი დანაყილი ნიორი. მარილი და შავი პილპილი – გემოვნებით.
მომზადების წესი: მოხარშეთ გათლილი კარტოფილი, გადაწურეთ და დააბლენდერეთ. პიურეს დაუმატეთ ფქვილი, კარგად მოზილეთ და მიიღებთ ელასტიკურ ცომს. ასეთი ცომი ძალიან ჰაეროვანი და ნაზია. გააჩერეთ ნახევარი საათი მაინც.
ხახვი დაჭერით წვრილად, მოშუშეთ ზეთში, დაუმატეთ დაკეპილი სოკო და ერთად მოხრაკეთ. ბოლოს ჩაუმატეთ სოიის სოუსი, შავი პილპილი, მარილი (ძალიან ცოტა) და გააცივეთ.
ცომი თხლად გააბრტყელეთ და ზედაპირზე თანაბარ ფენად გაშალეთ ჩაშუშული სოკო. გადაახვიეთ ცომი რულეტივით, დაჭერით საშუალო ზომის ნაჭრებად და დააწყვეთ ზეთწასმულ ფორმაზე. ზემოდან დაფარეთ რგოლებად დაჭრილი პომიდვრითა და ბადრიჯნით. პატარა თასში ერთმანეთს შეურიეთ ტომატ-პასტა, ქონდარი, ნიორი, სოიის სოუსი და ცოტა მარილი, ეს ნაზავი მოასხით ბოსტნეულს და გამოაცხვეთ 190 გრადუს ტემპერატურაზე. თავიდან ზემოდან ფოლგა გადააფარეთ, 10 წუთის შემდეგ კი მოხსენით. შეგიძლიათ, უკვე მზა კერძს ზემოდან წვრილად დაჭრილი მწვანე ხახვი და კამა მოაყაროთ.