სოფიკო ნარჩემაშვილის კიევური კატლეტი
სოფიკო: სხვათა შორის, კიევური კატლეტი თბილისში უფრო პოპულარულია, ვიდრე კიევში. ძალიან გემრიელი კერძია. შეგიძლიათ, მოამზადოთ წინასწარ და შეინახოთ საყინულეში. 2 კვირის განმავლობაში ინახება და თავსაც მოიწონებთ მოულოდნელ სტუმართან.
საჭირო ინგრედიენტები: 3 ცალი კატლეტის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ ქათმის 2 ცალი ფილე (მზა ნაჭერი), 50 გრამი კამა, 2 კბილი ნიორი, 50 გრამი კარაქი, ორცხობილის ფხვნილი (ანუ საფანელი), 2 ცალი კვერცხი, ცოტა პურის ფქვილი, ზეთი, მარილი, შავი პილპილი.
მომზადების წესი: ქათმის ფილე გაჭერით სიბრტყეზე ისე, რომ არც ძალიან გათხელდეს, არც სქელი დარჩეს. ორი ნაჭრიდან ჩამონაჭრებით გამოვა მესამე კატლეტი. სათითაოდ შეახვიეთ ცელოფანში და დაბეგვეთ ოდნავ, ისე, რომ არ დაიშალოს.
დარბილებულ კარაქს შეურიეთ ცოტა მარილი, წვრილად დაჭრილი კამა და დანაყილი ნიორი. კარგად აზილეთ და მისგან დაამზადეთ სამი ცალი მოგრძო ფორმის, 2-3 სანტიმეტრი სისქის „ძეხვი“. შედეთ საყინულეში და კარგად გაყინეთ. მანამდე ფილე შეაშრეთ და სათითაოდ, ყველა ნაჭერს წაუსვით მარილი, შავი პილპილი. გამოიღეთ კარაქის „ძეხვები“, დაადეთ სათითაოდ ფილეს და გადაახვიეთ ისე, რომ კატლეტს მოგრძო ფორმა ჰქონდეს. კარგად შეკარით, მჭიდროდ.
კატლეტები სათითაოდ ამოავლეთ ჯერ ფქვილში, მერე კარგად გათქვეფილ კვერცხში და ბოლოს – საფანელში, მერე ისევ კვერცხში და ისევ საფანელში. შეგიძლიათ, ეს პროცედურა მესამედაც გაიმეოროთ. ასე მისი ქერქი გაცილებით ხრამუნა და გემრიელი იქნება.
ღრმა, ცეცხლგამძლე ჭურჭელში ჩაასხით იმდენი ზეთი, რომ კატლეტები სანახევროდ დაფაროს. გააცხელეთ ზეთი და ჩააწყვეთ მასში კატლეტები. 20 წუთის განმავლობაში ბრაწეთ, ისე, რომ ქერქი ოქროსფერი გახდეს და არ ჩამუქდეს. ძალიან ძლიერი ცეცხლი არ სჭირდება. თუ კატლეტებს შეწვამდე, ერთი საათით მაინც გააჩერებთ საყინულეში, უფრო გემრიელი გამოვა.
გარნირად კარგია კარტოფილი. თუმცა, მე ბოსტნეულს ვამჯობინებ, უფრო მსუბუქია, მაგალითად, მოხარშულ ბროკოლს, სტაფილოს, სალათის ფურცლებს ან თუნდაც კიტრი-პომიდვრის სალათას.
P. S. თუ გინდათ, თქვენი კატლეტი ორიგინალურიც იყოს. მაშინ ასე მოიქეცით: ძველი, თეთრი პურის ნაჭრები დაჭერით მოგრძოდ და წვრილად. კვერცხში ამოვლების შემდეგ კი, კატლეტები ამ პურების გროვაში ამოგანგლეთ. ძალიან ლამაზია და პურიც აღარ დაგჭირდებათ. სრული სადილია.