ვარია მეგრულად
საჭირო ინგრედიენტები: 1 ცალი მოზრდილი ვარია, 100 გრამი კარაქი, 4 თავი ხახვი, 3 კბილი ნიორი, 1 ჩაის ჭიქა ნიგოზი, 1 ჩაის ჭიქა მწვანე ტყემალი, 2 ცალი კვერცხის გული, 1 ჩაის კოვზი ხმელი სუნელი, 3-4 ძირი ქინძი, კამა და ოხრახუში, მარილი და წითელი წიწაკა კი – გემოვნებით.
მომზადების წესი: ვარია დაჭერით ნაჭრებად, მოაყარეთ მარილი, წითელი წიწაკა, აურიეთ და მოათავსეთ ფართო, დაბალ ქვაბში. ჩაუმატეთ კარაქი, დაახურეთ თავსახური და მოშუშეთ, სანამ არ შეწითლდება. დაამატეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და ნიორი, კარგად მოურიეთ, დაახურეთ სახურავი და გააგრძელეთ შუშვა. როცა ხახვი კარგად დარბილდება, ჩაამატეთ ტყემალი. შეაზავეთ მწვანილით, ხმელი სუნელითა და მარილით. ბოლოს ჩაამატეთ წმინდად დანაყილი, წყალში გახსნილი ნიგოზი. ერთხელ წამოდუღების შემდეგ, გადმოდგით ცეცხლიდან და შეურიეთ ათქვეფილი კვერცხის გული, ისე ფრთხილად, რომ არ აიჭრას. სუფრაზე მიიტანეთ ლანგრით, ზევიდან კი მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი კამა და ოხრახუში.