ფარში კომბოსტოთი
საჭირო ინგრედიენტები: 500 გრამი ხორცის ფარში (საქონლის, ღორის ან შერეული), 700 გრამი კომბოსტო, 2 თავი ხახვი, 100 გრამი ბეკონი, 1 სადილი კოვზი ტომატ-პასტა, 2-3 ჩაის კოვზი მდოგვი, 1 ჩაის კოვზი მარილი, შავი პილპილი, უცხო სუნელი, როზმარინი, 3 სადილის კოვზი ზეთი, 1 ცალი კვერცხი, სუნელები – გემოვნებით, კარტოფილი – გარნირად.
მომზადების წესი: ზეთში მოშუშეთ წვრილად დაჭრილი 1 თავი ხახვი, დაუმატეთ ჩხირებად დაჭრილი კომბოსტო და დაბალ ცეცხლზე ერთად კარგად ჩაშუშეთ თავდახურულ ტაფაში, 10-12 წუთის განმავლობაში. კომბოსტოს, სურვილისამებრ, დაუმატეთ უცხო ან ნებისმიერი სხვა სუნელი. ცალკე შეაზავეთ ფარში: შეურიეთ წვრილად დაჭრილი ცოცხალი ხახვი, ტომატ-პასტა მდოგვი, მარილი, პილპილი, კვერცხი და კარგად ამოურიეთ. გააცხელეთ აირღუმელი. გამოსაცხობ ფორმას წაუსვით ზეთი და მასზე ფენა-ფენა მოათავსეთ: ფარში – კომბოსტო – ფარში – კომბოსტო და ზემოდანაც ფარში (ფარშის მესამე ფენა შედარებით თხელი უნდა იყოს). ფორმას გადააფარეთ ფოლგა და აცხვეთ 200 გრადუს ტემპერატურაზე 35 წუთის განმავლობაში. გარნირად მოუმზადეთ კარტოფილი: გათლილი კარტოფილი დაჭერით მსხვილად, ჩააწყვეთ გამოსაცხობ ფორმაში. მოაყარეთ მარილი, დანამეთ ზეთით, მოაყარეთ მშრალი როზმარინი და გამოაცხვეთ აირღუმელში მაღალ ტემპერატურაზე. ცალკე, მშრალ ტაფაზე დაბრაწეთ ბეკონი. გამოიღეთ ფარში ღუმლიდან, მოხსენით ფოლგა, მოაყარეთ ზემოდან ბეკონი და ისევ შეაბრუნეთ აირღუმელში 20-25 წუთით. მიირთვით კერძი როზმარინიან კარტოფილთან ერთად. უგემრიელესია და, თან, პიკანტური.