საკვებში ცხოველური პროდუქტების შეზღუდვა ნაადრევ გაჭაღარავებას იწვევს
უეცარი გაჭაღარავება, არ არის გამორიცხული, ფარისებრი ჯირკვლის დაავადების მიზეზი იყოს. გაჭაღარავება პირდაპირ კავშირშია, ასევე, ანემიასთან, ნერვული სისტემის დაავადებებთან, ვიტამინების ნაკლებობასთან და ასე შემდეგ. ხშირად, ამის მიზეზი რკინის ნაკლებობა და ჰერპესია. რკინის ნაკლებობა, აგრეთვე, თმის ცვენისა და გამელოტების მიზეზიცაა.
ყველაზე ხშირად, მოულოდნელი გაჭაღარავების მიზეზი, ორგანიზმში ცილა თიროზინის უკმარისობა ხდება. ეს ცილა, ძირითადად, ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებში შედის.
ჭაღარა მალე ერევა მათ, ვინც სხვადასხვა დიეტით იფიტავს ორგანიზმს და კრძალავს ცხოველური წარმოშობის პროდუქტების მიღებას.
შეზღუდული საკვები რაციონის მოხმარებისას, ორგანიზმი განიცდის თიროზინისა და სპილენძის ნაკლებობას. არადა, სწორედ სპილენძი მონაწილეობს საღებავი პიგმენტების წარმოქმნაში ადამიანის ორგანიზმში.